Hoe maak je een eigen WordPress website? (handleiding)

Leuk, je wilt je eigen WordPress website bouwen. Als website bouwer én WordPress-fanaat werk ik dagelijks met dit contentmanagementsysteem (CMS). Met deze WordPress handleiding en stappenplan help ik je een eind op weg, zodat je vandaag al kunt beginnen met je eigen site.

Waarom een WordPress website maken?

Wist je dat 30% van alle websites draait op het WordPress systeem? De keuze die je hebt gemaakt om een eigen website te maken in WordPress is daarom zeker goed. Dus, nog even in het kort waarom WordPress zo geweldig is:

 • Gebruiksvriendelijk
 • Tal aan plugins en bestaande thema’s
 • Aanpasbaar en controle over jouw eigen website
 • Grote community voor advies en hulp

De belangrijkste reden waarom WordPress vaak wordt gebruikt, is toch de controle die je hebt over je eigen website. Het aanpassen van afbeeldingen, teksten of visuele aanpassingen heb je ook zelf in de hand.

1. Domeinnaam en webhosting

We starten deze WordPress handleiding met het maken van een domeinnaam. Mocht je al een domeinnaam en webhosting hebben voor je WordPress website, dan kun je deze stap overslaan.

Een website bestaat uit een domeinnaam en een stukje webruimte, ook wel webhosting genoemd. Een domeinnaam is de naam die je intypt in je adresbalk en je webhosting is de plek waar je WordPress installeert met al je teksten en afbeeldingen.

Er zijn enorm veel aanbieders waar je een domeinnaam kunt kopen. Uit eigen ervaring raad ik je TransIP aan. Hier heb je de mogelijkheid om in één bestelling je domeinnaam met geschikte WordPress webhosting te bestellen.

WordPress Dashboard

2. Thema voor je WordPress website

Misschien wel het lastigste onderdeel van deze WordPress handleiding is het kiezen van een thema. Het internet staat vol met gratis en betaalde thema’s die je kunt downloaden voor je website. Kies daarom een thema met webdesign die het beste bij jouw visie en doelgroep past.

Waarom een betaalde WordPress thema?

Betaalde thema’s hoeven immers echt niet duur te zijn. Door te kijken naar betaalde thema’s, vergroot je de vindkans op een geschikte thema voor jouw WordPress website. Voor betaalde WordPress thema’s raad ik de website ThemeForest aan.

Naast gratis en betaalde thema’s kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een thema op maat te laten maken. Met een website op maat heb je ten slotte een thema die altijd bij jouw doelgroep en visie past.

Handleiding om een WordPress website maken

3. Plaats genoeg content

Maak pagina’s aan en plaats voldoende tekst, afbeeldingen en foto’s. Verplaats je daarom in de bezoeker en beantwoord de vragen die zij kunnen hebben.

Door middel van genoeg content op je pagina’s vergroot je de kans om hoger in Google te komen. Je helpt niet alleen je bezoekers maar ook je beste vriend op het internet, Google.

In mijn artikel over zoekmachine optimalisatie geef ik enkele tips om je positie in Google te verhogen. Door deze stappen door uit te voeren verhoog je de kans op meer bezoekers.

Zoekmachine Optimalisatie

4. Handige plugins voor jouw WordPress website

Je kunt ook de functionaliteiten van je WordPress website uitbreiden met extra plugins. Meestal worden er ook plugins meegeleverd bij het installeren van een thema. WordPress plugins kun je dus vergelijken met de apps op je mobiele telefoon.

Zelf maak ik graag gebruik van de volgende plugins:

 • Yoast SEO
  Verbeter de uitstraling van je pagina’s in Google.
 • Contact Form 7
  Maak gratis contactformulieren
 • Google Analytics MonsterInsights
  Krijg meer inzicht in je websitebezoekers

Extra hulp of advies nodig na het lezen van deze WordPress handleiding? Geen stress, je kunt altijd contact met mij opnemen.

Samenwerken

Let's connect

Benieuwd of dit voor jouw online identiteit ook werkt?

Ik laat je graag zien wat de opties zijn.

  ×

  Een Wordpress website of webdesign op maat laten maken, je vindbaarheid in Google verbeteren of werken aan online marketing.

   

  Wat is nou handiger dan de mogelijkheden via WhatsApp bespreken?

  × Even overleggen?